in

PKB: Đilas i Mandić u aferi pljačkanja najvećeg giganta

PKB: Đilas i Mandić u aferi pljačkanja najvećeg giganta
PKB: Đilas i Mandić u aferi pljačkanja najvećeg giganta

Poljoprivredna korporacija „Beograd“ dovedena je na rubu egzistencijer jer prošla vlast, na čijem čelu je bio Dragan Đilas, potpisala je sumnjiv ugovor o izgradnji farme za krave muzare. Ugovor je glasio na 3.4 miliona evra a plaćeno čak deset miliona! Objekat u Vrbovskom ni posle godinu dana nema upotrebnu građevinsku dozvolu.

Klupko malverzacija se iz dana u dan polako odmotava, građani iznenađeni, radnici uznemireni a bivša vlast bez komentara! Najveći poljoprivredni gigant doveden je na rubu egzistencije jer prošla vlast, Dragan Đilas i Rajko Mandić , neadekvatnim upravljanjem i otkrivenim malverzacijama, stvorili su dug od deset milijardi evra i ugrozili likvidnost preduzeća.

Elem, prošla vlast potpisala je ugovor sa firmom „Turbo gas“ iz Kikinde u vrednosti od 3.448.500 evra da bi na kraju cena dostigla 10.298.948 evra! Kako Kurir saznaje, prema izveštaju Komisije za reviziju PKB, problematičan je izbor izvođača radova jer farma je mogla biti izgrađena za manje pare.

Da se radi o malverzaciji svedoči i Ugovor o izgradnji potpisan u martu 2012. godine a farma muznih krava u Vrbovskom, završena je u decembru 2012, ali ni posle godinu dana nije dobila upotrebnu građevinsku dozvolu.

Komisija za reviziju potvrdila je čudan spet događaja u kompaniji, jer izbor izvođača radova je sumnjiv. U izveštaju se navodi da od ukupno 10.298.948 evra, gotovo 7,8 miliona evra otišlo je firmi „Turbo-gas“, a ostatak je otišao na druge izvođače koji su radili na izgradnji farme (četiri objekta) – ukupno 28 firmi.

“Svi zanatski i građevinski radovi trebalo je da budu uključeni u osnovni ugovor o izgradnji jer bi tada zajedno sa ostalim radovima ovi radovi bili jeftiniji nego sada. Pregledom priložene dokumentacije konstatovano je da je samo jedan od tri ponuđača dostavio kompletnu ponudu, druga dva ponuđača su dostavila ponude samo za neke pozicije (ali ne za sve), tako da se postavlja pitanje izbora izvođača radova, na koji takođe može da se stavi primedba “- navodi se u izveštaju Komisije.

Đilasova vlast pokušala obradivo zemljište da prevedu u građevinsko

Bivša vlast je pokušala da 70 hektara obradivog zemljišta PKB-a prevede u građevinsko čime bi se potencijalnom kupcu obezbedila korist od najmanje 25.2 miliona evra!

Đilasova vlast pokušala obradivo zemljište da prevedu u građevinskoPlan je bio da se 28.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojih je najatraktivnijih 70 hektara koje pripada PKB-u, protivno važećim propisima, prevede u građevinsko zemljište, na kojem bi se kasnije gradili stambeni blokovi i prateći komercijalni sadržaji„, navodi beogradski list Novosti.

Što bi značilo da budući kupac bi platio njivu 400 evra po aru a posle prevođenja u građevinsko zemljište bi mogao tu istu lokaciju preprodati i deset puta skuplje.

Otkrivene malverzacije demantuju ambiciju Dragana Đilasa da je Grad preuzeo PKB kako bi „hranio Beograd”. Sramota je da najveće poljoprivredno preduzeće, najveći brend Srbije doživi ovakvu sudbinu. A još veća sramota je što za 2000 porodica koje hrane zaposleni u toj firmi, parče hleba je neizvesno. Nadamo se da je ovo poslednja pljačka dotičnog preduzeća i da otkrivene malverzacije neće proći nekažnjeno kao što je već viđen scenario naše zemlje.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    radovi na Pancevckom mostu

    Radovi na Pačevačkom mostu najavljuju gužvu!?

    “Solaris” autobusi opet raspoređeni na pojedinim linijam leve obale

    “Solaris” autobusi opet raspoređeni na pojedinim linijama leve obale