in

Ovo je najčudniji semafor u Srbiji (FOTO)

GRAĐANI leve obale Dunava koji žive u palilulskom naselju Borča godinama ukazuju na malu dužinu zelenog svetla za pešake na semaforu koji se nalazi na raskrsnici Ulice bratstva i jedinstva i Zrenjaninskog puta.

НЕВЕРОВАТНО: Ово је најчуднији семафор у Србији (ФОТО)

Naime, da pređu sa jedne na drugu stranu ove prometne saobraćajnice imaju svega sedam sekundi, zbog čega su najugroženiji stariji i deca. Prema našim informacijama, nadležni su „snimili stanje“, ali se na ishod još čeka. Prosečna dužina zelenog svetla za pešake u Beogradu je 12 do 15 sekundi.

Problem sa kojim se godinama suočavaju stanovnici Borče nastaje onog trenutka kad priđu raskrsnici i spornom semaforu, jer na zeleno svetlo čekaju i do dva minuta. Kada se ono konačno upali, ostaje im sedam sekundi na pređu na drugu stranu, pa se često zaglave na sredini kolovoza, a zrenjaninski put je veoma prometan i pretrčavanje je izuzetno opasno.

– Zaista je veliki problem ovaj semafor, to traje godinama – ističe jedna od građanki leve obale Dunava.

– Skoro svakog dana moram proći ovim pravcem, a kad je lošije vreme, još je teža situacija. Takođe, veliki problem predstavlja i količina vode, odnosno bara koja se često stvori na završetku pešačkog prelaza. Situacija je najkritičnija uveče, jer se često desi da ulična rasveta ne radi, pa se tako ništa ne vidi.


Kako su naveli u Sekretarijatu za saobraćaj, službe su obavile uvid u stanje na terenu i snimile parametre po kojima signalizacija funkcioniše. Ranije su istakli da će se, ukoliko bude potrebno, pristupiti izradi tehničke dokumentacije za korekciju funkcionisanja ovog semafora.

Trajanje zelenog svetla na pešačkom prelazu zavisi od dužine prelaza i procenjene merodavne brzine kretanja pešaka, koja je obično od 1 do 1,2 metra u sekundi. Tako se najniže vrednosti javljaju na pešačkim preko jedne trake, najviše na raskrsnicama sa trouglastim ostrvima, ali se i u tim slučajevima minimalno vreme zelenog svetla kreće od sedam do deset sekundi. Na dvosmernim saobraćajnicama, širine šest do osam metara, vreme a prolazak pešaka je minimum deset sekundi.

Prosečna dužina trajanja zelenog svetla za pešake iznosi od 12 do 15 sekundi, pošto je prosečna širina saobraćajnica u prestonici 12 metara. Takođe, značajan detalj za bezbednost pešaka jeste zaštitno vreme, odnosno vremenski interval koji omogućava da ukoliko je zakoračeno na pešački u poslednjoj sekundi, osoba normalno pređe na drugu stranu dok se ne upali zeleno za automobile.

JEZERO NA RASKRSNICI

KAKO su „Novosti“ ranije pisale, baš na raskrsnici Ulice bratstva i jedinstva i Zrenjaninskog puta usled jačih padavina zadržava se veća količina vode, pa se stvara jezero. To vozače primorava da idu zaobilaznim putevima ili uđu u suprotnu traku kako ne bi oštetili automobil. Iz „Vodovoda“ su nam rekli da na ovom mestu nije izvedena kišna kanalizacija, pa tako taj potez nije u njihovoj nadležnosti.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    JEZIVA TUČA U BORČI Pobili se nakon saobraćajne nesreće, u kolima pronađena SEKIRA, PALICE I NOŽ

    Iskustvo devojke koja kupuje stan u Beogradu