in

Od decembra nagrade za anonimne prijave kriminala putem aplikacije

Specijalna aplikacija za mobilne telefone „Krajm stopers”, (Crime stoppers) koja već više godina postoji u svetu, u decembru će početi da radi u Srbiji. Preko ove aplikacije građani će moći potpuno anonimno da dostave informacije u vezi sa kriminalom. Ako to omogući hapšenje, za dojavu će dobiti novčanu nagradu.

Prema pravilima „Krajm stopersa”, saznanja građana o kriminalu se prosleđuju nadležnim državnim organima (MUP, BIA). Ako dovedu do razrešenja, dojavljivačima će biti isplaćena nagrada. Uobičajen iznos je do hiljadu dolara. Novac obezbeđuje centrala „Krajm stopersa” iz Amerike.

Suština ovog projekta je u punoj zaštiti anonimnosti svih koji putem mobilne aplikacije otkriju tuđe prljave poslove. Kada građanin, na primer, putem aplikacije pošalje informaciju ili fotografiju, odmah dobija povratnu poruku i svoj „kod” preko koga kasnije prati da li je dobio nagradu.

Iskustvo u Americi, Britaniji, zapadnoj Evropi, Australiji, svuda gde postoje ’Krajm stopersi’ je besprekorno. Njihov doprinos smanjenju kriminala je veliki. Građani koji dojavljuju informacije su zaštićeni i ne rizikuju da postanu žrtva osvete – navodi Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost.

Sporazum o ovoj aplikaciji nedavno su sklopili beogradski Međunarodni institut za bezbednost i američka asocijacija „Krajm stopers global solušns – CSGS”. 

„Krajm stopers Srbija“ će funkcionisati preko specijalne aplikacije za pametne telefone koja će biti na srpskom jeziku. Svaki građanin koji se na ovaj način bude javio neće ostavljati nikakve lične podatke, već će dobiti ’kod’.

Ukoliko se ispostavi da je informacija građanina omogućila rasvetljavanje krivičnog dela, on će za to saznati tako što će na platformi biti objavljen samo broj njegovog ’koda’. I to će biti način na koji će dobiti novčanu nagradu od ’Krajm stopersa’, uz potpunu zaštitu anonimnosti od početka do kraja.

Ovaj program je civilna inicijativa čiji je cilj da pomogne policiji i njen je veliki saveznik – zaključuje dr Orhan Dragaš.

U SAD isplaćeno 106 miliona dolara za nagrade

Podaci nacionalne asocijacije „Krajm stopersa” Amerika, zaključno sa 24. oktobrom ove godine pokazuju da je pružena pomoć u više od 700.000 hapšenja, na ovaj način zaključeno je više od milion kriminalnih slučajeva, od čega 15.000 ubistava i zaplenjeno droge u vrednosti od skoro tri milijarde dolara.

Građanima čija su saznanja pomogla rešavanju slučajeva širom SAD isplaćeno je više od 106 miliona dolara.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Juče 3 saobraćajke i četvoro povređenih na levoj obali

„Teško je reći zbogom“, besplatna predstava u CK „Vlada Divljan“