in , ,

Konačno kraj fekalnog jezera u Krnjači-barem za sada

Danas će biti održan sastanak nadležnih iz grada i stečajnog upravnika kompanije na čijoj je zemlji izgrađeno naselje za oko 1.600 ljudi da bi se postojeća mreža iz stambenih blokova prevela u ruke grada.

Žitelji Bruske i Ulice Danka Popovića u Krnjači, gde se pre nekoliko dana izlila kanalizacija iz privatne mreže stambenih zgrada, od juče lakše dišu.

Otpadne vode su uklonjene, regulisan je problem koji je bio uzrok pojave „fekalnog jezera”, a i stanari su dobili pijaću vodu.

Danas se očekuje sastanak nadležnih iz grada, stečajnog upravnika kompanije na čijoj je zemlji izgrađeno naselje i poverilaca kako bi se kanalizaciona mreža prevela u ruke grada.

– Da bismo bar na duže vreme rešili ovaj problem, morali smo da uradimo „bajpas”, odnosno da postavimo novih pedesetak metara cevi i preko njih kanalizaciju iz ovog naselja preusmerimo u postojeću gradsku. Jedan deo mreže – sistem biopur koji se pokvario izbacili smo iz upotrebe i umesto njega postavili pumpu. Uklonjena je i sva izlivena kanalizacija, ukupno 97 cisterni fekalija. U rešavanju ovog problema učestvovali su radnici JKP „Gradska čistoća”, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” i pripadnici Sektora za vanredne situacije. Oni su 40 sati neprekidno bili na terenu i zahvaljujući njihovoj požrtvovanosti i profesionalizmu oko 1.600 stanovnika je samo posle nekoliko časova dobilo i vodu.

Jer, morali smo da isključimo vodu za piće na nekoliko sati da ne bi došlo do mešanja sa kanalizacijom – rekao je Dragomir Petronijević, član Gradskog veća.

Naselje između Bruske i Danka Popovića niklo je 2011. godine kao deo investicija kompanije „Gemaks” čiji je vlasnik bio Đorđe Antelj. Na tom mestu izgrađen je blok zgrada i kuće u nizu. Pošto je bilo reči o privatnom placu, a i u blizini se nalazilo i Anteljevo preduzeće „Novi rasadnici”, ova firma bila je u obavezi da uradi sopstvenu kanalizacionu mrežu, odnosno prečišćivače otpadnih voda. Sve je dobro radilo do 2017. godine kada firma odlazi u stečaj. Već tada za žitelje stambenih blokova i izvesnog broja privatnih kuća nastaju problemi. Ističe ugovor sa preduzećima koja su održavala dva sistema kanalizacione mreže biodisk i biopur, a otpadne vode počinju da se izlivaju po nekoliko puta godišnje. Tada je u pomoć stanarima obično priskakao JKP „Vodovod i kanalizacija” i gasio „požar” do nove krize. Grad je pokušavao da ovaj deo mreže preuzme i da ga na upravljanje „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji”, ali zbog pravnih začkoljica to nije moglo da se uradi.

Preduzeće je u stečaju i zbog toga mi pravno nismo ni mogli odmah da reagujemo na pozive stanara i uputimo ekipe „Vodovoda” na tu lokaciju. Pošto je bilo ugroženo zdravlje stanovnika, na teren su izašli i stručnjaci Zavoda za javno zdravlje. Tek posle njihovih analiza i procena mi smo mogli da krenemo sa radom.

Zbog toga ćemo se danas sastati sa stečajnim upravnikom i predstavnicima poverilaca kako bismo pokušali da trajno rešimo ovaj problem. Očekujemo da oni dopuste da ovu mrežu preuzme grad. Da je potom grad da na upravljanje „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji” kako oko 650 domaćinstva više ne bi moralo da razmišlja šta će se desiti ako neki deo sistema opet zakaže – ističe Petronijević.

Ovo naselje je nekada, kako kažu njegovi stanari, bilo primer uređenosti. Ulice, trotoari, travnjaci… sve je bilo pod konac. Sada je poprilično zapušteno. Vetar često nanese smeće, na šahtovima odavno nema poklopaca, a održavanje je stanarima stavljeno u ruke. Oni su ti koji po potrebi kose travu i uklanjaju sneg sa ulica. Kao deo privatne investicije, nije u nadležnosti javnih gradskih preduzeća. Naselje je sada, kako kažu žitelji, pravno nevidljivo za grad.

Predviđeno je, kako su rekli u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, da ovaj deo Krnjače, kada bude izgrađena kanalizaciona mreža, bude priključen na nju.

Do sada je u ovom naselju u Bloku braće Marić izgrađeno oko osam kilometara kanalizacione mreže.

– Izmenama i dopunama programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za ovu godinu, koje je usvojila Skupština grada, planira je izrada tehničke dokumentacije za opremanje Stambenog bloka 61 u Krnjači, kao i radovi na istražnim bušotinama da bi se obezbedili podaci o karakteristikama tla i kretanju podzemnih voda. To je potrebno zbog potreba projektovanja i izgradnje kanalizacije u naseljima Krnjača, Kotež i Borča. Istovremeno će se raditi i idejno rešenje za sve komponente kanalizacionog sistema ovih naselja (primarni kolektori, postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizaciona mreža u svim naseljima). Projektima su, između ostalih, obuhvaćene i ulice Bruska i Danka Popovića, a ukupna dužina planirane primarne i sekundarne mreže je oko 90 kilometara – rekli su u Direkciji.

Izvor-Politika

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Od 2030. godine od Batajnice do Pančeva preko Krnjače i Ovče

    Noćas počeli radovi na ispiranju vodovodne mreže