in

Jezero „Veliko blato“ postaje zaštićeno stanište

„Veliko blato“ u Krnjači postalo je zaštićeno stanište odlukom odbornika i novi status uvešće i novine u očuvanje prirodnog bogatstvo ovoga kraja.

„Veliko blato“ će dobiti čuvarsku službu, koja će se brinuti o očuvanju flore i faune.

Stanište jezera broji 190 biljaka, 120 ptica i 2 vrste izuzetno retkih orhideja. Veliko blato je takođe i stanište domaćim životinjama, kao i mnogim pticama u tranzitu.

Promena statusa ne treba da brine ribolovce, jer neće uticati na ribolov.  Ono ima veliki potencijal, jer obiluje prirodnim bogatstvima i nalazi se na samo 10 km od centra Beograda.

Prema nekadašnjem generalnom planu Beograda lokacija „Veliko blato“ je bila predviđena za razvoj sporta.

Prema ideji mladih arhitekata Ivana i Nemanje Zorića iz 2009. godine „Veliko blato“ bi moglo da postane veoma atraktivna sportsko-rekreativna lokacija sa terenima, stadionom i malim aerodromom. Tu ideju njih dvojica su obradili u svom master radu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Međutim, neplanska gradnja oko samog jezera ugrožava samo stanište a samim tim i moguće projekte u budućnosti

Da li je „Veliko blato“ bara ili jezero?

Jezero je, prema definiciji iz udžbenika hidrologije sa Geografskog fakulteta, svako prirodno udubljenje na kopnu ispunjeno vodom koja se prividno ne miče.

– Naučno razlikovanje jezera i bare je veoma labavo. Jezero je veće, ali niko nije precizirao koja površina predstavlja granicu između njega i bare. Bara ima specifičnu vegetaciju, ali ona izrasta i na jezerima koja nisu održavana. Nešto narod prozove jezerom, nešto barom, pa tako i ostane – pre nekoliko godina je rekla profesorka Ljiljana Gavrilović, sa Geografskog fakulteta, autorka udžbenika hidrologije.veliko-blato-2016-02

Bara je veće vlažno stanište u kome je vodena masa niskog nivoa. Voda u barama može biti stalno prisutna, ili one mogu presušivati.

Boja vode u barama se kreće od smeđe do zelenkaste, a zavisi od dubine bare, tipa dna i prisutne podvodne vegetacije. Bare se odlikuju bujnom vegetacijom i faunom.

Veliko blato je jezero što možete videti na spisku svih jezera Srbije

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Skoro da sam sasvim siguran, gledajući Google avionski snimak jezera, da će otpadne vode iz nelegalno zidanih kuća blizu obala, zapečatiti sudbinu biljaka i životinja povezanih sa Velikom barom. Pošto imamo impotentnu državu, tu života nema. Da ne govorim o ktršenju zakona – ljudskoj svesti – da se ne mogu zatrpavati kanali da bi se pravili temelji, da ne sme fi110 iz kuće pa u kanal direktno, itd. ..

Kako ćemo preko Pančevca naredna 3 meseca

Zbog gužve trudnice padale u nesvest ispred RFZO Palilula